Sex

Varifrån alla myter om sex kommer ifrån vet jag inte men sovrummen är fulla av dem. Problemet är att när dessa myter smyger sig ner mellan lakanen kan de allvarligt försämra ditt sexliv och hindra dig från att ge dig och din partner vad ni verkligen önskar. Så låt oss lyfta på täcket och slå hål på några av de vanligaste sexmyterna

MYT 1: Om sex inte är bra från början blir det bättre efter hand.

Verkligheten: Par som är villiga att utforska sin sexualitet upptäcker ofta att sexualiteten utvecklas över tiden eftersom de blir mer och mer trygga med varandra. Det är dock skillnad om den ena parten inte bryr sig så mycket om sex i början eller medverkar för fridens skull.
Då är sannolikheten liten för att hon/han ska ändra sig. Vad du kan göra är att vara vaksam på om era behov matchar varandra. Orsakerna att din partner inte vill ha sex kan vara flera, tex religiösa eller traumatiska erfarenheter.
Det är osannolikt att din partners behov skall ändra sig om inte den djupare problematiken angrips.

MYT 2: En bra relation kräver inte sex.

Konservativa krafter inom kyrkan har länge sett på människans sexualitet som något som användes i fortplantningssyfte.
Se inte på sexualiteten som något som bara består av en fysisk akt. Sexualiteten är också en viktig dimension för att synliggöra de emotionella byggstenarna uppskattning, uppmärksamhet, omtanke och beröring. Att hålla handen ger också fysisk kontakt som kan skapa trygghet och en del av den sexuella dimensionen.

MYT 3: Olika behov av sex är ofta ett stort problem.

Visst kan det uppstå svårigheter och stress i relationen när skillnaderna i behov varierar alltför mycket. Men det är i först hand hur bra ni passar ihop sexuellt mer än hur ofta ni gör det som skapar problem. De flesta nöjda par som jag träffar har ofta lite mindre sex men väldigt bra sex istället. Många gånger när sexuella problem uppstår så handlar det ofta om något annat.
Eftersom sexuell intimitet handlar om att våga vara sårbar kan en emotionellt osäker relation leda fram till sexuella problem.

Myt 4 Otrohet leder till skilsmässa

I de flesta fallen är det tvärtom. 80% av skilda män och kvinnor säger att deras äktenskap bröts upp för att dem lite efter lite växte isär och förlorade känslan av närhet, eller för att de inte kände sig älskade eller uppskattade. Bara 20 – 27% av paren säger att otrohet var delvis att skylla på.

Efterhand som allt fler kvinnor lämnar hemmet, ökar kvinnors otrohet drastiskt.

Inget annat område i relationen är mer känsligt och erbjuder mer potential för att känna sig både sårad och avvisad. Det är därför inte konstigt att det kan vara svårt att kommunicera om ämnet. Det är inte konstigt att känna sig sårbar och man vill ju också vara attraktiv i sin partners ögon och inte framstå som pervers galning. Det är inte konstigt att när en man och hustru talar med varandra om sina sexuella behov att kommunikationen, indirekt blir svepande och ganska trevande. Nyckeln till att tala om sex är att göra det varsamt och med ett stort mått av trygghet. Ett samtal om sexuella behov som börjar med kritik kommer sluta snabbare än en snabbis. Målet med sex är att komma närmare varandra, att ha kul, tillfredsställa sin partner sig själv och få uppskattning och bli accepterad.

Hur pratar man med sin partner om sex och sexproblem i relationen?


När du talar med din partner om sex skall din attityd alltid göra en bra grej till och med bättre
Istället för att säga till din partner “du rör mig aldrig” är det bättre att säga, j”ag älskade när vi kysstes i hallen förra veckan”. Eller istället för att säga “gör inte så” kommer du få en bättre respons om du säger “det känns underbart när du tar i mig på det det sättet.
Att kommunicera om sex handlar också om att berätta om det man vill ha mest, och det rätta sättet att svara på din partners önskan.

Sexuella fantasier är ett väldigt subtilt område som du måste nämna sig med försiktighet.
Men ditt sex liv kommer att förbättras avsevärt om du tillåter dig att dela med dig av dina sexuella fantasier och agera ut dem med din partner. Även om fantasier är olika för oss och ett äventyr i relationen, är det väldigt få par som klarar av att dela med sig av sina fantasier och sen integrera det i sitt sexliv. Att utveckla sina sexfantasier handlar om att lära sig fråga om det man vill ha mest och samtidigt möta upp din partner på ett respektfullt sätt. På grund av att de flesta människorna vill känna sig attraktiva kan de bli sårbara om dom upplever att deras partner inte upplever dom som attraktiva eller bra älskare. Nyckeln till att tala om sex är att alltid vara försiktig och inkännande. Ett samtal om sexuella behov som börjar med kritik kommer sluta snabbare än en snabbis. Målet med sex är att komma närmare varandra, att ha kul och att tillfredsställa sin partner och sig själv, få uppskattning och känna sig accepterad.

Typ 1 – Förförisk sex
Denna form av sex är den vi vanligtvis använder oss av när vi träffar vår partner för första gången. Det kan handla om ögonkontakt, smekningar, sköna samtal för att komma i den rätta känslan för att kunna gå vidare till sovrummet. Den förföriska formen ger er tid att utforska din partners erogena zoner med massage av rygg, nacke, lår, fötter och bröst. Idag finns massvis av massageoljor med sköna dofter som både är sensuella och erotiska. När du ägnar dig åt förförisk sex är rytmen långsam och sensitiv, det känns som om allt går i slow motion. Allt behöver inte ske i sängkammaren. Det kan vara på bryggan på kvällen, på en äng eller på stranden. Det är bara fantasin som sätter stopp. Förförisk sex handlar inte bara om den rätta atmosfären med levande ljus och rena lakan. Det handlar också om att synliggöra varandra genom att vara i det rätta mentala tillståndet. Ett bra sätt att få kvinnor att slappna av och komma i rätt stämning är att prata med dem. Varför? För det som kvinnor klagar mest på är att män inte lyssnar. Du kan vinna mycket genom att låta henne känna sig trygg eftersom det öppnar upp tryggheten att öppna sig sexuellt. Många gånger förlorar vi denna form av sex på grund av dålig vana och klumpighet. Bara för att ni har förförisk sex behöver det inte betyda att ni inte kan ha vild sex.

Typ 2 – Romantisk sex


Denna typ av sex är perfekt då den efterlängtade helgen kommer som ni båda har längtat efter. Här finns chansen att leva ut romantiken med långa förspel, levande ljus, öppen brasa, skön musik, god mat och dryck. För att komma i den rätta stämningen kan du mixa en CD med din favoritmusik. Det spelar ingen roll vad det är för typ av musik så länge ni gillar musiken.

Du kanske behöver se över sovrummet om det är fyllt med papper och annat. Varför inte inrätta sovrummet till en sexuell zon genom ändra belysningen, flytta undan datorn, tvättkorgen och annat skräp. Målsättningen är att skapa en så skön miljö att din partner inte vill lämna ert kärleksnäste. Fördelen är att miljön kommer att hjälpa er känna er sexigare.

Typ 3 – Djurisk sex


Vid andra till fällen kan vi låta känslorna ta över och vi har inte tid att vänta och förspel är inte att tänka på. Du hinner knappt innanför dörren förrän din partner trycker upp dig mot väggen. Ni sliter av varandra kläderna, ibland hinner du inte ens det. Sedan är det bara att älska, mot väggen, vardagsrumsmattan, i soffan, på köksbordet eller i sängen.


Typ 4 – Passionerad sex


Ni kanske har varit ifrån varandra under en vecka eller haft ett uppslitande bråk som Ni måste reda ut. Ändå kan ni inte hålla er ifrån varandra. Känslan vi vill uppleva är en djup intensiv känsla av samhörighet och att din partner är det enda som betyder något.

Typ 5 – Snabbisar


Den här typen av sex är perfekt när du har ont om tid eller är på en plats där situationen i sig inte tillåter, ett kontor eller på stranden. Poängen är att du vill ha en orgasm nu. Se till att visa hänsyn. Det är inte alltid dessa snabbisar uppskattas av andra.

Typ 6 – Kinky sex


Om du och din partner hållit ihop ett tag kanske det är dags att våga pröva något nytt. Så länge du och din partner har en bra kommunikation och respekterar varandra finns inga fel eller rätt. Kanske är det idealiska att mannen kan hitta en kvinna som är tillräckligt trygg med sig själv och sin sexualitet för att våga tänja på gränserna utan att känslorna går förlorade. De flesta män uppskattar kvinnor som är trygga med sin sexualitet och vågar utforska sina djupare önskningar. Så länge du och din partner har kompatibla sexdrifter och en gemensam önskan att utforska er sexualitet är chansen stor att ni kommer att berika relationen och hindra sexlivet från att dö.
Var sann mot er själva och gör ingenting som ni inte känner är rätt. Det kan handla om olika rollspel arbetsgivare/arbetssökande och att binda varandra. Om ni vill och kan. Du kan också låta henne ta på sig sexiga underkläder och strippa för dig. Hon kan vara en bångstyrig elev som du måste tukta eller ett franskt hembiträde. eller göra honom till din slav eller sätta en bindel för ögonen på henne och låta henne gissa vad du skall göra. Du kan smeka henne med en fjäder ett mjukt kaninskinn eller chocka henne med en isbit bara det som känns bra för er. Eller plocka fram scarfarna och binda fast honom i sängstolparna.

För att kunna förstå och komma till rätta konsekvenserna för ett övergrepp bör vi först gå igenom vad ett sexuellt övergrepp egentligen är.

De flesta personer som hör ordet sexuell kränkning tänker oftast på våldtäkt och incest. Men det finns en mängd andra situationer som är att betrakta som sexuella kränkningar. En del klienter berättar om subtila kränkningar i form av tafsande i ung ålder. Denna gränsöverskridning kan ibland fortsätta upp i åren. Det viktiga är faktiskt inte vad som sker utan hur du reagerar i en viss situation.

Smygande sexuella övergrepp


Den grundläggande synen eller myten om du så vill på det sexuella övergreppet som en våldsam eller incestuös kränkning skapar inte sällan förvirring och osäkerhet hos den utsatte. Vidare kan detta leda till att du börjar lägga skulden på dig själv och undra om det rent av är dig det är fel på.

Låt oss också klargöra en sak tydligt. Det är alltid den som förgriper sig på dig som gör fel. Det florerar idag en mängd felaktiga myter om sexuella övergrepp. Vi ska nu gå igenom några av de vanligast återkommande föreställningarna och förklara dem.

Myt nr 1 – Det är inget sexuellt övergrepp om man inte är fysiskt tvingad.

Det finns en mängd olika sätt hur ett övergrepp kan gå till på. Det behöver inte nödvändigtvis vara genom fysisk kraft. Förövaren kan dra fördelar av en person på andra sätt som t.ex genom manipulation, hot, att utnyttja att någon som är sjuk, berusad eller ung.

Exempel: Din arbetsgivare kräver sexuella tjänster för att du ska få jobbet. Bjuder dig på en resa och ger dig sedan en massa skuld.


Myt nr 2 – Det var inget övergrepp det var inte någon som rörde vid mig.

Ett sexuellt övergrepp behöver inte innebära att någon tar på någon annan. Det kan vara att den som utför övergreppet visar sig naken själv eller tvingar dig att göra sexuella handlingar utan att någon rör dig. Bara ett hot om ett sexuellt övergrepp är en kränkning.


Myt nr 3 – Det hände bara en gång, så därför är det ingen kränkning.

Även om det bara hänt en gång, så är det ändå en sexuell kränkning. Oavsett om det skett en eller flera gånger kan ett övergrepp av det här slaget få förödande effekter som kan finnas kvar länge kanske för alltid om du inte väljer att se på konsekvenserna och göra någonting åt det. Sexuella kränkningar skall aldrig ignoreras!


Myt nr 4 – ”Min pojkvän utnyttjade mig sexuellt”

Pojkvänner, nuvarande och före detta makar, syskon med flera räknas inte alltid in i skaran av dem som kan utföra sexuella övergrepp. Om du skulle ha varit kränkt av någon av dessa grupper kan det kanske ses som någonting annat och man har överseende med det övergreppet.

Det är ju egentligen inget övergrepp.
Det blir inget sexuellt övergrepp när det är en före detta pojkvän.

Detta är naturligtvis fel. En kränkning är en kränkning oavsett vem som gör den. Även om du älskar, har älskat eller bara står personen nära så ger det inte automatiskt honom eller henne rätt att förgripa sig på dig.


Myt nr 5 – ”Jag blev sexuellt utnyttjad, jag får skylla mig själv”

Om man vistas på farliga platser får man skylla sig själv. Det finns ingenting, vare sig när det gäller platser eller klädsel som rättfärdigar att någon skall ha rätt att kränka dig sexuellt. Det handlar endast om deras dåliga omdöme och brist på resurser.


Myt nr 6 – Det var inget sexuellt övergrepp eftersom du fick orgasm.

Ibland kan våra kroppar reagera på sätt vi inte vill. Om du får en orgasm behöver det inte på något sätt vara ett resultat av att du ville det eller njöt av situationen.
Det är inte ditt fel att din kropp reagerade som den gjorde. Det är fortfarande ett övergrepp.


Myt nr 7 – Smygande sexuella kränkningar.

Ibland upptäcker jag att många klienter tror att en sexuell kränkning måste vara våldsam. Dessvärre finns det massvis av kränkande situationer som är mer av smygande karaktär.

Nedan finner du några olika exempel på vad som är sexuella kränkningar:

Tilläts inte kroppslig avskildhet under puberteten (voyeurism).

Sexuella utvecklingen förlöjligades av båda föräldrarna.

Typ av kränkning: sexuellt förlöjligande.

Nära anhörig till familjen klämmer på brösten för att se hur de har utvecklas.

Läkare ber dig ta av dig bh:n då han ska titta på halsen.

Någon anhörig som alltid ska komma i badrummet när du är där.

En morbror som drar snuskiga historier.

Tvingas bada och gå nakna i parad till stranden.

Detta är inte normalt detta är kränkningar.

Jag är egentligen inte så förtjust i termen sexmissbruk. När jag pratar med klienter använder jag hellre oönskat sexuellt beteende. Eftersom resten av världen använder sexmissbruk så får den termen duga så länge. Sexmissbruk är fortfarande ingen diagnos enligt Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-V (DSM-5), men det finns ändå idag gedigen forskning som gör att vi kan tala om sexmissbruk som ett problem. Troligtvis kommer diagnosen i nästa upplaga DSM 6. Gränserna är lite flytande när det gäller sexmissbruk, men vi kan ändå gruppera in dem i följande kategorier.

* Porrberoende
* Prostitution
* Överdrivet onanerande
* Extremt sadistiskt eller masochist beteende * Blottning
* Andra sexuella avarter

När övergår vanlig sex i ett missbruk?

Alla människor har olika sexuella och romantiska behov därför kan vara svårt att dra en tydlig gräns för när det handlar om ett missbruk eller bara ett stort behov. Mina förhoppningar är att personer med ett stort intresse för sex kan vidmakthålla detta och njuta av det intresset.

Ett riktmärke att det sexuella behovet är att på väg att gå över styr är när andra delar av livet påverkas negativt. Jag klassar det som ett beroende när en person tvångsmässigt inte kan låta bli att ägna sig åt ett visst sexuellt eller romantiskt beteende som

att ha sex, onanera, flörta eller ständigt bli förälskad i en ny person. Det är just oförmågan att stoppa sig själv som gör det till ett beroende inte hur ofta man gör det.
Vad är sexmissbruk?

Sexmissbruk är ett missbruk som skiljer sig från andra missbruk och beroenden som exempelvis spelmissbruk, alkohol- eller drogmissbruk. Det är naturligt för oss att vilja ha sex. Vi har alla ett behov av sex och närhet. Sex är nyttigt för vår mentala och fysiska hälsa. När vi har sex eller blir förälskade så utsöndrar hjärnan dopamin och serotonin, intensiva biokemiska belöningar efter att missbrukaren ägnat sig åt sitt missbruksbeteende så det är inte konstigt att missbrukaren får en kick av sitt beteende. Dessa signalsubstanser kan göra oss beroende.

Eftersom sex eller förälskelser både lindrar ångest men samtidigt gör att du mår ännu sämre, så ökar beroendet hela tiden. Personer som lider av ett sexmissbruk använder sex som en drog, ungefär på samma sätt som en alkoholist använder alkohol. Det sexuella beteendet blir en flykt från verkligheten, ett sökande efter en snabb kick. En kick som kan dämpa ångest och oro för stunden, för att sedan framkalla ångest i form av skam och tomhetskänslor. Det är lätt att tro att sexmissbruk handlar om att man är intresserad av sex eller ägnar sig åt konsekvent åt sex i en sexuell relation men det sexmissbruk handlar snarare om är konsekvenserna av ens sexuella beteende där man använder sex för att få kickar för att därmed slippa hantera andra jobbiga svåra känslor eller ångest.

Vem blir sexmissbrukare?

Vem som helst i princip kan bli sexmissbrukare. Sexmissbruk är lika vanligt för kvinnor som för män och finns i alla samhällsklasser. Det finns alltså ingen typisk sexmissbrukare. Det finns mycket skam i att erkänna att man är sexmissbrukare.

Det sitter därför långt inne att erkänna att man är sexmissbrukare. Därför är det väldigt få som söker hjälp för sitt missbruk, många lider i tystnad.
Hur uppstår sexmissbruk?
Sexmissbruk är sällan något som uppkommer plötsligt. Det finns flera olika orsaker som inkluderar:
Genetiska faktorer
Personer kan ha en genetisk predestination för tex impulsivitet eller är sensationslystet beteende. det kan också handla om en djupare ångestproblematik som kanliseras i form av sexmisssbruk. Borederline, Narcissism, Bipolär och ibland hysterisk personlighets störning den sistnämna növändigtvis inte sex utan extremt bekräftelse behov.
Biologiska faktorer
Ett överskott på hormoner av testeteron eller östrogen kan påverka sexlusten. Kombinationen av impulsivitet i kombination med höga nivåer av sexhormoner ökar självklart riskerna.

Psykologiska faktorer

Många gånger finns djupare psykologiska orsaker. Precis som många andra beroenden kommer sexmissbrukaren oftast från en dysfunktionell uppväxt. Teorier om sexmissbruk relaterar till det som kallas anknytningsteorin (tillhörigheten vi upplevde när vi växte upp). En stel och känslokall miljö där barnet man tvingas att anpassa sig och inte får den trygghet man behöver kan resultera i motreaktioner. Har vi vuxit upp i en miljö där anknytningen till föräldrarna brustit genom att föräldrarna inte har kunnat tillgodose eller kunnat ta hand om sina egna eller barnets känslor och behov ökar riskerna för att utveckla sexmissbruk. Över tiden kan man förlora sitt ”jag”. Känslan av inte bli sedd kan leda till att man börja leva ett dubbelliv inte

sällan återföljs dessa av känslor av skam och manipulation. Om kärleken från föräldrarna varit ambivalent, dvs av och på när det passat föräldern är risken stor att barnet som vuxen tar upp samma beteende eller motsatsen. I en del fall kan det leda till att barnet som vuxen utvecklar beteenden av svartsjuka, klängighet eller kontrollbehov. Å andra sidan om vi vuxit upp i en ”kärleksskola” med föräldrar som har gett oss kärlek och trygghet kommer vi automatisk att ha den förmågan att ta emot kärlek och ge kärlek till vår partner.

Social inlärning

Tidiga erfarenheter av gränsöverskridande sex kan också resultera i att vi modellerar detta beteendet när vi växer upp. Sexuella kränkningar
Många sexmissbrukare har inte sällan erfarenheter av sexuella kränkningar i form av olika sexuella övergrepp och därigenom fått en snedvriden bild av sexualiteten.

Konsekvenser av sexmissbruk

För den som är sexberoende fungerar sex eller förälskelser som en verklighetsflykt som en slags ”medicin” för att hantera sin inre oro. Dessa känslor kan framgångsrikt behandlas i terapi. Jakten på sexuell stimulans flyttar fokus från tomhetskänslorna och ångesten i vart fall tillfälligt. Mycket av tillfredsställelsen ligger i jakten och objektifiering men efter jakten kommer skam och tomhetskänslor som ett brev på posten. Inte sällan kan sexmissbrukaren falla in i de sårade barnets perspektiv omedvetet. Självkänslan tar stryk och det är inte sällan som det växer fram ett starkt självhat.

Detta leder till att sexmissbrukaren kan få svårt att fungera i en vanlig relation. Känslan av uppgivenhet är oftast stor hos de som lider av ett sexmissbruk och det är inte ovanligt att det kan de också har problem med droger eller alkohol. I en del fall kan de gå så långt att man funderar på självmord.

Sexmissbrukaren får svårt att ge uttrycka för sina känslor. Där de relationsmässigt antigen hamnar i underläge eller överläge i sina relationer. Sexmissbrukare kan ha svårt för riktig närhet och kärlek och allt blir i stället ett flyktigt letande efter något annat. Känslor av intimitet är något som sexmissbrukaren försöker undvika till varje pris. Sexmissbrukaren vill istället att det sexuella mötet skall vara så okänsligt som möjligt. Många gånger leder detta till över tiden till en intimitetstörning.

En person som har en fast partner kan också ha ett sexberoende. Då är det vanligt att personen ifråga isolerar sig i sina egna intensiva upplevelser och känslor, istället för att dela dem med en partner.

Hur man blir fri från sitt sexmissbruk Jonas Gåde

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit flera böcker bland annat: Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills.

Har du några frågor eller synpunkter tveka inte maila eller ring O708111161
info@lovetestnow.com

Kan man bli frisk från ett sexmissbruk?

Ja det går men det är en tuff resa och klienten måste själv jobba hårt det är inte kvickfix. När processen är klar innebär det självklart inte att du måste leva i celibat livet ut, utan att du lär dig att leva i och hantera verkligheten och få ett mer hälsosamt förhållningssätt till sex och kärlek men också till dig själv,

Hur blir man fri från ett sexmissbruk?

Det är inte en helt lätt process av flera anledningar. För det första är ofta orsakerna multifaktoriella så det går enligt min uppfattning inte med några standardlösningar. Nedan är ett exempel på den struktur jag arbetade efter med en kvinna som hade ett 30 år långt missbruk.

Steg 1 Personen i fråga måste verkligen vilja ta tag i sina problem. Det är meningslöst att ta emot en sexmissbrukare som partnen släpat in i terapirummet.
Steg 2 Pedagogiskt förklara vilka bakomliggande krafter som styr beteendet och samtidigt vara tydlig med att det kommer bli en tuff resa där klienten kommer behöver arbeta hårt.

Steg 3 Genomlysning av de olika faktorerna som i henns fall genererade hennes oönskade beteende. I klientens fall handlade det om flera olika faktorer som tillsammans skapde problemet

Tunga trauman från barndomen. Vilket resulterat i känslomässig avstänghet
Svår ångest
Relativt tung beroende problematik , alkohol

Steg 4

Arbetet fortsatte med att analysera och identifiera vilka triggers som fanns som aktiverar det sexuella tvånget och ledde till att personen ifråga inte kunde lägga band på sig själv. Det var

ganska uppenbart att alkoholen var en klar trigger som satte igång det oönskade beteendet
Jag upplevde tidigt att beroende och sexproblematiken företrädesvis handlade om själv medicinering. Istället handlade det om underliggande problem i form av ångest tomhetskänslor skuld.

Samtidigt arbetade vi med att ta tag i de trauman från förr som spökade idag. Det blev ganska uppenbart att hon aldrig hade adresserat dessa problem mer än genom några självhjälpsböcker av undermålig kvalité.

Steg 5

Ge klienten verktyg som de kan använda Steg 6 Förhoppningsvis botad

Eller som en manlig klient fyndigt uttryckte sig:
Klient: Känns som jag är botad
Jonas: Hur vet du det?
Klient: Jag bonnknullar inte längre. Jag är i känslan och det är fan så mycket skönare och häftigare.

Jonas Gåde

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit flera böcker bland annat: Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills.

Har du några frågor eller synpunkter tveka inte maila eller ring O708111161
info@lovetestnow.com